Importanta Echipamentului de Protectie Personala

Posted by: admin Category: Alpinism Utilitar Tags: , , Comments: 0

Echipamentul de protectie personala EPP este folosit pentru a proteja persoana impotriva unor sau mai multe riscuri asupra sanatatii si sigurantei personale.

Exemple de riscuri ce pun sanatatea persoanei in pericol : afectiunile respiratorii , intrun mediu de munca in care exista vapori toxici , gaze , noxe , riscuri de afectare a auzului din cauza zgomotelor puternice , riscul obiectelor cazute sau de a cadea de la inaltime , etc.

Masti sau aparate respiratorii , protectii impotriva zgomotului , haine de munca ,incaltaminte de munca , casti de protectie , hamuri si multe altele sunt toate exemple de EPP.

 

Importanta Echipamentului de Protectie Personala

 

In functie de mediul de munca existent , fiecare persoana trebuie sa gestioneze pericolele si riscurile si sa foloseasca fiecare EPP necesar pentru a putea desfasura munca in conditii de siguranta.

Echipamentele de protectie personala se impart in trei categorii.

Categoria I este folosita pentru a proteja utilizatorul impotriva riscurilor minime, rani superficiale, contact cu solutii slabe de curatat , riscuri intampinate la manipularea componentelor, materialelor sau altor obiecte volumetrice; pentru aceasta categorie echipamentele folosite sunt : manusi cu protectie minima impotriva impactului si vibratiilor , incaltaminte de munca usoara fara protectie in varf etc.

Categoria II protejeaza utilizatorul impotriva riscurilor medii si mari. Din aceasta categorie fac parte hainele cu vizibilitate inalta HIVIS hainele ce ofera protectie

la caldura inalta si foc deschis, manusi cu protectie impotriva impactului si vibratiilor,toate incaltamintele de munca, protectia fetei si ochilor,si o parte din castile de protectie.

Categoria III protejeaza utilizatorul impotriva unor riscuri foarte serioase, cum ar fii probleme ireversibile de sanatate sau chiar impotriva mortii. In a treia categorie intra aparatele respiratorii cu filtrare a aerului ce ofera protectie impotriva aerosolilor, gazelor toxice, costumele de protectie impotriva substantelor chimice, haine ignifuge rezistente la flacari si metal topit, echipamentele de protectie impotriva curentului de inalta tensiune , echipamentele de protectie impotriva caderii de la inaltime si lucru in suspensie.

Importanta Echipamentului de Protectie Personala

Daca mediul de munca este la inaltime atunci fiecare persoana trebuie sa poarte echipamentul individual de protectie -EIP- , echipamente ce trebuie sa fie in conformitate cu normele specifice de securitate a muncii pentru prevenirea accidentelor de munca specifice muncii la inaltime. Aceste norme au ca scop diminuarea factorilor de risc pentru munca la inaltime.

 

Pentru executarea lucrarilor la inaltime in orice domeniu  este nevoie de respectarea obligatorie a a urmatoarelor trei principii: organizarea prealabila a lucrarilor si organizarea tuturor conditiilor de asigurare colectiva in functie de specificul si riscurile locului de munca, dotarea fiecarei persoane cu EIP, echipament ce trebuie sa fie in conformitate cu standardele EN si ISO, cerintele si modul de dotare depinzand de lucrarea prestata.

Importanta Echipamentului de Protectie Personala

Este obligatoriu ca fiecare persoana ce munceste la inaltime , sa fie instruita cu privire la riscurile si principiile muncii la inaltime , sa fie instruita sa foloseasca fiecare echipament , dispozitiv aflat in dotarea sa .

Standardul ISO 22846-1:2003 ne da principiile fundamentale pentru a folosi metode de access din coarda. Este aplicabil pentru munca pe cladiri publice , industriale , constructii offshore , stanci, oriunde corzile sunt suspendate si conectate de o structura sau obiect natural. Este aplicabil in situatiile in care corzile sunt folosite ca principal mijloc de access si principal mijloc de protectie impotriva caderii de la inaltime.

ISO 22846-2: 2012 ne ofera recomandari si indrumare cu privire la metodele de acces din coarda si extinde principiile fundamentale a ISO 228461-1:2003.Sub titlul de Echipament Personal de Protectie Anticadere , consta in urmatoarele parti: 1 Principii fundamentale pentru sisteme de munca , 2 Codul de practica.Pentru a utiliza in siguranta sitemele access in coarda trebuie competenta , dobandita in urma unui training predat de persoane acreditate , training in urma caruia nu se invata doar utilizarea unui sistem de corzi ci si salvarea in caz de urgenta al unui coleg de munca.

Hamul de munca , opritoare de cadere , siteme de ancorare , absobitoare de soc , corzi , carabine , conectori si alte accesorii sunt toate componente a unui sistem de siguranta anti cadere si lucru in suspensie, sistem care daca ar ceda ar putea provoca accidentari severe chiar fatale. De aceea echipamentele de alpinism utilitar sunt clasificate EPP clasa III -Risc maxim) , si sunt supuse unor standardizari detaliate si stricte. Consiliul european de standardizare , prin sdandardele emise de ei pentru echipamentul de protectie personala , ne garanteaza siguranta atata timp cat acele echipamente sunt utilizate conform specificatiilor producatorilor , producatori care sunt obligati sa foloseasca standardele CEN. De aceea CEN sustine ca fiecare echipament individual sa fie marcat cu detalii precum data fabricarii , rezistenta mecanica , numar de referinta numar individual de serie , si asociat cu o carte de instructiuni , furnizat de producator.Normele europene cu privire la echipamentele individuale de protectie anti cadere au urmatoarele referinte: EN 1891(corzi statice/semi statice) si EN 892(corzi dinamice) EN 341(dispozitive de coborare) EN 353(dispozitiv anti cadere/asigurare) EN 355(absorbitoare de soc) EN 361-Ham de munca complet EN 362(conectori) EN 397(casca utilitara) EN 795(dispozitive de ancorare) EN 1496(dispozitive de salvare/liftare)

Importanta Echipamentului de Protectie Personala

Toate aceste echipamente trebuie verificate , inspectate o data pe an de catre o persoana avizata pentru a putea tine o evidenta a lor , si pentru a se asigura ca functioneaza optim , daca orice componenta a echipamentului a suferit deformari , crapaturi , sau alte defecte ce o poate face sa cedeze , se scoate obligatoriu din uz.

Echipamentul individual de protectie poate fii marcat pentru a tine o evidenta mai buna a echipamentului fiecarui utilizator si previne incurcarea echipamentelor intre utilizatori. EPP fabricate din metal se pot grava cu un aparat de gravare prin laser sau gravare mecanica cu aparat electric de gravare si freza sau se pot marca cu diferite culor cu ajutorul unu marker cu vopsea permanenta. In cazul gravarii echipamentului marcajul nu trebuie sa fie mai adanc de 0,1mm , pentru a nu afecta rezistenta echipamentului. Marcajele trebuies facute in zone in care nu exista frecare cu coarda sau dispozitive de ancorare , pentru a nu se sterge in timp.

Corzile se marcheaza la capete , cu ajutorul unei etichete care va fii protejata cu un tub termocontractorb. EPP din material textil , hamuri , absorbitoare de soc , bucle de ancorare , si alte echipamente din material textil si pot marca cu ajutorul une placute metalice prinsa de ham cu o sufa subtire , prinsa intr-un loc in care sa nu incurce utilizatorul(pe spate) , nu este recomandata marcarea cu vopsea , cerneala , benz adezive , sau stickere pe componentele functionale hamului sau altor echipamente textile deoarece componenta chimica poate dauna materialului textil.

Cu ajutorul tehnologiei transmisiilor de date , mai nou , echipamentele pot fii monitorizate , gestionate pin RIFID , atasand un sticker cu cip echipamentului , cip ce poate fii citit cu un cititior rifid cipul continand toate datele echipamentului cum ar fii numele utilizatorului seria, data fabricarii , data ultimiei si urmatoarei inspectii. Cu tehnologia rifid e foarte usor sa identifici produse si este folositoare in cazul gestionarii unui numar mare de EPP.